deejayluk 0 Report post Posted March 30, 2015 Hejka Od dluzszego czasu posiadam wersje demo MT4 z forex.pl (na telefonie) i obstawiajac wirtualnymi pieniedzmy nie jest az tak zle :) wychodze na dobry plus, moje pytanie odnosnie tego systemu brzmi: - w wersji demo mamy do dyspozycji 5000$, stawiajac 1$ mozna nawet stracić np. 300$, co jeśli utworze nowe konto wpłacę 50$ i pojdzie mi zle, to czy moge zejsc na -300$ i potem bede winny 250$ ? czy strace calkowicie tylko te 50$ ktore wplacilem (chodzi mi o to czy mozna stracic wiecej niz ma sie wplacone na ich koncie :)) Jestem nowy, wiec prosze o wyrozumialosc, dopiero zaczynam poznawac gielde :) dziękuje za pomoc Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted March 31, 2015 (...) czy strace calkowicie tylko te 50$ ktore wplacilem (chodzi mi o to czy mozna stracic wiecej niz ma sie wplacone na ich koncie :)) (...) Wszystko zależy od zapisów w regulaminie danego brokera. W przypadku ostatnich zawirowań z frankiem szwajcarskim, nawet te firmy inwestycyjne, które nie miały w umowach zapisu wykluczającego obowiązek pokrycia debetu - godziły się na ich zerowanie. Wszystko zależy jednak od konkretnej sytuacji, toteż zawsze lepiej się dowiedzieć czy straty są ograniczone do wysokości rachunku. Na rynku kontraktów terminowych - notowanych chociażby na GPW - istnieje potrzeba uzupełnienia depozytu, gdyby okazało się, że nie wystarcza nam środków na pokrycie zobowiązań. Oznacza to, że zejście poniżej zera jest jak najbardziej możliwe, jednak w normalnych warunkach raczej się nie zdarza. Powyższa reguła ma zastosowanie bez względu na to czy mówimy o rynku Forex realizowanym u Market Makera (będącego przeciwną stroną transakcji) czy też o zawieraniu transakcji przez pośrednika, jakim na GPW jest każdy dom maklerski, a na rynku Forex każdy broker umożliwiający dostęp do płynności ECN (rynek międzybankowy). Share this post Link to post Share on other sites