Denon 11 Report post Posted March 16, 2017 Analiza behawioralna, bo o niej będzie dzisiaj - stanowi analizę tego jak bodźce psychologiczne wpływają na faktyczne zmiany kursów rynkowych. Oczywiście nazewnictwo to nie jest ściśle związane z dziedziną psychologii behawioralnej ale nawiązuje do chęci skwantyfikowania pewnych zależności. Celem analizy technicznej i fundamentalnej jest predykcja przyszłego zachowania ceny lub też wyszukanie pewnej nieefektywności rynku w odniesieniu do wyceny określonego instrumentu. W tym celu posługujemy się wykresem lub też przykładowo wskaźnikami makro, których celem jest skomplikowanie oceny zależności między popytem a podażą. Jakże bliskie są sobie pytania: "co zrobi rynek?" oraz "jak zachowają się inwestorzy w odpowiedzi na daną zmienną?". Tutaj właśnie zawarty jest klucz dzisiejszych rozważań. Otóż zmieniając nieco biegun naszych rozważań - możemy dojść do bardzo ciekawych wniosków. Ba, możemy nawet policzyć co stanie się z kursem, gdy zadzieją się określone scenariusze. Jest to nawiązanie do tematu wartości oczekiwanej o którym pisałem niedawno. Przed wczorajszym Fedem zastanawiałem się, jakie jest prawdopodobieństwo przekroczenia consensusu rynkowego, który zakładał podwyżkę stóp procentowych na poziomie 25 punktów bazowych, zmianę fed-dots (projekcji zmian stóp procentowych w przyszłości na podstawie zdania poszczególnych członków Komitetu), a także jastrzębią retorykę zakładającą szybkie kroki dalszych podwyżek. Założenia bazowe: Prawdopodobieństwo, że Fed przebije oczekiwania = 10% Prawdopodobieństwo, że Fed sprosta oczekiwaniom = 30% Prawdopodobieństwo, że Fed nie sprosta oczekiwaniom = 60% Założyłem, że kolejne scenariusze spowodują zmianę na kursie USD/PLN o kolejno +4 figury, 0 figur, -8 figur Podstawiając to do wzoru na wartość oczekiwaną z gry dostajemy: 0,1 x 4 + 0 + 0,6 x (-8) = -4,4 Biorąc pod uwagę, że kurs USD/PLN przed Fed był na poziomie 4,06 dawało to wypadkową oczekiwaną na poziomie 4,016, co jest bliskie kursowi z wczorajszego wieczora, a także poziomowi na którym znajdujemy się w momencie pisania tych słów. Uwaga tradingowa: Osobiście nie otworzyłem pozycji krótkiej na tej podstawie, gdyż moje średnioterminowe view dla tej pary jest pro-wzrostowe. Zamknąłem jednak długie pozycje, by zrobić poranny re-open z uwagi na ryzyko, że utrzymanie pozycji na Fed może skutkować spadkowym wydźwiękiem na kursie. Podobne obliczenia wykonałem dla pary EUR/USD. Powyższe rozważania pokazują nam, że możemy nawet przyjąć subiektywne założenia liczbowe opisujące zachowanie uczestników rynku w kontekście różnych scenariuszy, aby na tej podstawie wyciągnąć wnioski dla własnych celów. Możliwa jest też ocena aktualnego sentymentu rynku oraz tego jak zachowa się cena w momencie zmiany samego nastawienia uczestników ale o tym może w kolejnym wpisie tego wątku. Share this post Link to post Share on other sites