Piotr Majda 7 Report post Posted June 18, 2018 Analizy, pozycje oraz komentarze z tego dnia. Informacje przedstawione na forum traderteam.pl są prywatnymi opiniami użytkowników i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz. U. z 2005 roku, Nr 206, poz. 1715). Czytelnik podejmuje decyzje inwestycyjne na własną odpowiedzialność. Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Majda 7 Report post Posted June 18, 2018 Poniedziałek na rynku, na razie zapowiada się spokojnie i bez większej zmienności. Po piątkowym ogłoszeniu przez USA ceł na chińskie produkty to samo w odpowiedzi uczyniła druga strona konfliktu handlowego. Dużym zaskoczeniem dla mnie, w tej sytuacji był spadek cen złota i srebra, gdzie zaliczyłem stop lossy. Sporo inwestorów wpadło w tą pułapkę, ponieważ ilość pozycji długich była już spora a sesja piątkowa to panika i uciekanie z longów, szczególnie na srebrze. Jak dla mnie scenariusze wzrostowe na złocie nadal są aktualne i będę przyglądał się sytuacji. Na rynku walutowym komunikaty o cłach silnie nie wpłynęły na kursy głównych par. Wzrost awersji do ryzyka widoczny był w przypadku walut z mniejszych krajów w parach z dolarem. Sporo stracił np. PLN, SEK, czy lira turecka. W dniu dzisiejszym wystąpienie prezesa EBC, które może być śledzone z uwaga przez inwestorów. Zaskoczeni ostatnim komunikantem i przesunięciem pierwszej podwyżki na druga połowę 2019 roku zrobiło sporo zamieszania na rynku i przede wszystkim silnie osłabiło euro. W dniu dzisiejszym EURUSD od samego rana, lekko się umacnia, co może być przygotowaniem do lepszych cen dla strony podażowej i kontynuacji głównego impulsu spadkowego dla EURUSD. W tym tygodniu z najciekawszych wydarzeń będzie ogłoszenie decyzji o stopach procentowych w Wielkiej Brytanii i Norwegii oraz Szwajcarii. Po za tym w najbliższych dniach sporo wystąpień bankierów centralnych najważniejszych banków świata. Na koniec tygodnia poznamy odczyty inflacyjne w Kanadzie, które będą istotne dla tamtejszego dolara. 1 Share this post Link to post Share on other sites