Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 (edited) Ogladajac m5 doszedlem do wniosku ze to samo i wiecej widac na wykresie m1 wiec tam bede szukal poziomow S/R, stosunek tp/sl przewiduje na poziomie 1/2-4. Jezeli nie bedzie szlo to pomyslimy nad zmianami, innej rady nie ma. Z powodu tak malego tf ewentualne info o pozycjach bede wpisywal po fakcie. Edited June 8, 2009 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 Pierwsze zlecenie za mna :) EUR USD SELL Open: 1.3883 SL: 1.3889 (6p) zlecenie zamkniete na 1.3871 (+12p) STAN KONTA - 141p Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 EUR USD BUY OPEN 1.3865 SL: 1.3857 (8p) no i poszlo po sl -8p ale wynioslem z tego kolejna dawke doswiadczenia, ktore jest cenniejsza niz pieniadze. STAN KONTA: - 149p Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 EUR USD BUY OPEN: 1.3898 SL: 1.3892 zamkniete na sl -6 EUR USD BUY OPEN 1.3888 zamkniete na sl +6 EUR USD BUY OPEN 1.3890 SL 1.3883 zamkniete na sl -7 EUR USD SELL OPEN 1.8985 zamkniete na sl -7 STAN KONTA: - 163p Hmm chyba czas wybierac zlecenia a nie grac wszystko, male sl tak nie bola ale to nie powod zeby je pomnazac w takim tempie. Walczymy dalej. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 Napisac cos "madrego" to jedno a egzekwowac to drugie, koniec na dzis. Zaczynam grac na czuja, przed chwila stalo sie cos dosc ciekawego: patrzylem na wykres z zamysłem wejscia w krotka pozycje, cena przeskoczyla o 2p punkt wejscia - mysle - przebilo gram dluga, no i zagrałem. Cena spadla...nie dosc tego zaraz po otwarciu pozycja byla -6 eh dobija mnie to, uznalem ze bezsensu bedzie odrazu zamknac wiec ustawilem sl na 21p - mysle - wroci na 0 i zamykam no ale nie wrocilo. Przyznam, ze w momencie glupio mi sie zrobilo gdy przeszla mysl, ze pokaze wszystkim jak bezmyślnie mozna wchodzic w pozycje ale z drugiej strony moze to - takie upokozenie podziała na mnie, a Wam da do myslenia. Uczmy sie na cudzych bledach... EUR USD BUY OPEN 1.3920 SL 1.3899 zamkniete na sl -21p STAN KONTA - 184p Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 8, 2009 Korci mnie zagranie EUR USD SELL OPEN 1.3905 SL 1.3935 to wejscie wydaje mi sie duzo pewniejsze niz poprzednie proby, ale nie bede rzucal slow na wiatr i odpuszcze gre dzisiaj, jutro przekonamy sie co by z tego wyszlo. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 Heh gdybym otworzyl powyzsza pozycje to zamknelaby sie ona na sl, cena odbija od poziomu 1.3936 i spada...konsekwencja w tym przypadku poplacila, pewnie zawsze poplaca ale ciezko jest czasem podjac takie decyzje, gdyby nie ten dziennik napewno bym to zagrał chcac sie odegrac za wczesniejsze straty. Problem sprawia mi granie tylko 1 strategia, tylko pod powiedzmy 1 formacje i dlatego dzisiaj postaram sie nad tym popracowac, zasady gry mam wystarczy sie tego trzymac a 1 dzien moge sie chyba opanowac, zobaczymy co bedzie wieczorem. Widze ze kilka osob czyta moje wypociny i bylbym wdzieczny za Wasze komentarze, moga byc one krytyczne, bo jakie inne moga byc na ten moment ale kazdy post w tym temacie motywuje mnie do dalszego prowadzenia dziennika. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 EUR USD BUY TF m1 OPEN: 1.3880 SL: 1.3884 pozycja byla juz na +14 zamknieta na +4. Ważne, ze na +. Wejscie zgodne z zasadami. STAN KONTA: -180p Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 EUR USD BUY TF m1 OPEN 1.3912 pozycja zamknieta recznie na 1.3929 (+17p) Wejscie zgodne z zasadami, chociaz troszke naciagniete. Dopuszczam male odchylenia poniewaz wszystkie aspekty strategii nie sa jeszcze sztywno ustalone. STAN KONTA: -163p Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted June 9, 2009 Czekać, czekać na okazje i się nie śpieszyć :) żadnych pozycji na siłę. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 9, 2009 Widzę, że ostro walczysz. Tak trzymać. Jeżeli uważasz, że prowadzenie tego dziennika pomaga Ci w jakiś sposób, to kontynuuj pisanie - my chętnie dalej poczytamy i pomożemy w miarę możliwości Najważniejszy wniosek jaki nasuwa mi się po czytaniu Twojego journala to taki, że nie masz sformalizaowanego systemu. Jestem w stanie uwierzyć, że masz kilka standardowych zasad, których starasz się trzymać ale patrząc na Twoje skakanie od rozwiązania do rozwiązania nie wydaje mi się, że może Ci się udać. Odchylenia przy wynikach powodują, że nawet w najlepszym systemie zdarzają się momenty gdy wyniki przechodzą na stronę strat. Ciągłe zmiany systemu nie pozwalają Ci odpowiednio tego zbadać. Takim sposobem zawsze będziesz szukał tego jedynego systemu, który będzie miał dawać setki pipsów tygodniowo przy minimalnych stratach. Jeżeli masz już jakiś system na oku z dodatnią oczekiwaną wartością, który z założenia wiesz, że będzie przynosił zyski (jest ich naprawdę wiele), to zatrzymaj się przy nim na jakiś czas. Dogłębne poznanie owego systemu pozwoli Ci nanieść ewentualne poprawki w momencie, gdyby okazało się, że system jednak nie daje wyników jakich oczekiwałeś (do wyciągnięcia jakichkolwiek wniosków potrzebna jest spora doza informacji na dany temat). Skup się. Przysiądź nad jednym systemem i poznaj jego wady i zalety. Zrozum jego założenia lepiej niż ktokolwiek inny byłby w stanie. Poszukaj rozwiązań. Wykorzystaj swoją wiedzę i zacznij zarabiać. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 Postanowilem sprobowac sil na gu, no i skonczylo to sie zimnym prysznicem (hehe Denon szkoda ze kilka min. wczesniej nie przeczytalem Twojego posta to skakanie eh...), na ale teraz przynajmniej wiem ze musze trzymac sie zasad i 1 pary. Mam nadzieje, ze kazdy blad przybliza do sukcesu. Dziekuje za komentarze :) GBP USD BUY m1 OPEN: 1.6155 SL: 1.6142 (-13p) OPEN: 1.6153 SL: 1.6140 (-13p) Heh po pierwszym sl moglem odpuscic ten poziom ale przeszla mysl, ze po prostu troszke wyprzedzilem wejscie i po zawroceniu wszedlem w nia jeszcze raz a cena jeszcze raz zawrocila :) Spread 3p i silne wahania na m1 to nie dla mnie. Sparzylem sie, juz wiecej nie bede dotykal STAN KONTA: -189p Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 EUR USD BUY OPEN 1.3936 SL 1.3924 Wejscie zgodne z zalozeniami no ale sl 12p Pierwsza uwaga, moglem zaczekac chwile dluzej zeby wejsc dokladniej. STAN KONTA: -201p [pobita magiczna granica][mam nadzieje ze 0 tez uda mi sie pokonac] Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 EUR USD BUY tf m5 OPEN: 1.3935 SL: 1.3917 zamkniecie na sl 18p STAN KONTA: -219p Czas odpoczac kilka godzin od tradingu i sprobowac powalczyc w godzinach wieczornych. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 EUR USD SELL tf m1 OPEN: 1.3891 SL 1.3903 zamkniete na sl -12p, heh mialem nie grac do wieczora ale spojrzalem na wykres a tam pokazala sie dogodna sytulacja. Silny ruch w gore i w ciagu 1-2min bylo po wszystkim. STAN KONTA: - 231p [wyglada na to ze lecimy do -300p] Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 9, 2009 [wyglada na to ze lecimy do -300p] Nie podoba mi się to nastawienie Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 Denon, tutaj chodzi bardziej o rozluznienie psychiczne, niz o nastawienie. Widze, ze nie jest dobrze ale musze to przetrawic i postarac sie odmienic, nie moge sie zalamywac bo to juz wogole by mnie pograzylo. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 9, 2009 To prawda - nie możesz się załamywać. Chciałbym wiedzieć jak dużo wziąłeś sobie do siebie z tego co Ci pisałem o skakaniu?! Zdecydowałeś się na coś konkretnego? Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 Wziac to jedno a trzymac sie tego to drugie, ale przyznam, ze sam wiem, ze takie skakanie to straszna glupota. A z konkretow...tylko eur usd nie kombinuje z innymi parami, tf raczej z mniejszych m1 m5 m15, i jestem na etapie ustalania dokladnego punktu wejscia tp i sl. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 9, 2009 Trochę dużo alternatyw. Myślę, że na dobre by Ci wyszło, gdybyś skonkretyzował nie tylko moment wyjścia ale także interwał i kolejno każdy element systemu. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 9, 2009 Co do ustalania elementow to staram sie to wykonac ale sam dobrze wiesz ze najpierw trzeba dobrac najlepsze mozliwosci, opcje a dopiero pozniej je wprowadzic i wlasnie teraz to robie. Odnosnie interwalu to m5 i m15 wykorzystuje raczej pogladowo, wiadomo, ze nawet na maksymalnym pomniejszeniu na m1 pewnych rzeczy nie widac i wlasnie do takiego szerszego podgladu wykorzystuje wieksze tf. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 10, 2009 (edited) Od tego momentu nowa strategia o roboczej nazwie CHELPeR EUR USD BUY TF m5 O: 1.4101 SL: 1.3954 TP: 1.4151 Zagranie zgodne z zasadami, czekamy na rozwoj sytulacji. EDIT: pozycja doszla do połowy TP, SL przestawiony na BE EDIT: SL przesuniety na 1.4113 EDIT: zlecenie zamkniete na 1.4113 +12p STAN KONTA: -219p zlecenie mozna bylo zamknac na +40p ale juz we wczesniejszych momentach konsekwencja poplacila wiec czekalem cierpliwie, tak czy owak jestem zadowolony Edited June 10, 2009 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted June 10, 2009 (edited) Grasz na demo czy real ? Proponuje coś takiego: - Jak grasz na real to zostaw na chwilę to konto i uruchom demo. - Włącz 3 wykresy (M1, M5 i M15), będziesz dysponował statystykami z trzech różnych interwałów. - Ustal jeden sposób/moment wejścia, wyjścia, zmiany SL. - Konsekwentnie stosuj tą jedną metodę. - Próbuj przez dwa tygodnie (ze względu na niski interwał taki okres powinien wystarczyć). - Zapisuj sobie wszystkie uwagi, ale nic nie zmieniaj w sposobie wejścia/wyjścia itd. - Po dwóch tygodniach zdaj raport i wtedy pomyślimy co by można było ulepszyć. Coś jak ja robię tutaj: http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=248 Właśnie mam w planach grać tylko na kontynuację trendu, ale jeszcze popróbuje na odwrócenie i kontynuację. Za tydzień/dwa po dokonaniu określonych interpretacji może pozostanę tylko przy kontynuacji. Edited July 2, 2009 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 10, 2009 (edited) Grasz na demo czy real ?Proponuje coś takiego: - Jak grasz na real to zostaw na chwilę to konto i uruchom demo. - Włącz 3 wykresy (M1, M5 i M15), będziesz dysponował statystykami z trzech różnych interwałów. - Ustal jeden sposób/moment wejścia, wyjścia, zmiany SL. - Konsekwentnie stosuj tą jedną metodę. - Próbuj przez dwa tygodnie (ze względu na niski interwał taki okres powinien wystarczyć). - Zapisuj sobie wszystkie uwagi, ale nic nie zmieniaj w sposobie wejścia/wyjścia itd. - Po dwóch tygodniach zdaj raport i wtedy pomyślimy co by można było ulepszyć. Coś jak ja robię tutaj: http://www.forum.traderteam.pl/viewtopic.php?t=248 Właśnie mam w planach grać tylko na kontynuację trendu, ale jeszcze popróbuje na odwrócenie i kontynuację. Za tydzień/dwa po dokonaniu określonych interpretacji może pozostanę tylko przy kontynuacji. Gram na realu, mam ustawiony jeden sposob wejscia i mniej wiecej moment wyjscia zastanawim sie obecnie nad zmianami/przesunieciami sl. Pozycje otwieram max na m5 ze wzgledu na to, że czym wyzszy interwal tym wiekszy sl a na razie mnie na to nie stac. Wiekszość uwag jakie mi przychodza do glowy wpisuje tutaj a te bardziej szczegolowe i nie bedace jeszcze do konca ustalone zapisuje na kartce badz w glowce. Raport z poczynan bedzie widoczny caly czas w tym dzienniku wiec wszycy beda widzieli jak doszlifowuje swoj system i jakie to daje efekty. Edited July 2, 2009 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 10, 2009 EUR USD SELL LIMIT TF m1 O: 1.4076 SL: 1.4101 TP: 1.4041 EDIT: otworzylo EDIT: wejscie bylo zgodne z systemem wiec nie mam do siebie pretensji, tym razem kurs zakrecil i uderzyl w sl -25p STAN KONTA: -244p Share this post Link to post Share on other sites