Denon 11 Report post Posted June 3, 2009 (edited) Zamiast zmuszać umysł do znalezienia drogi z pozornie nierozwiązywalnej sytuacji, należy prosić go tylko, żeby sobie ją przypomniał. Założenie, że kiedyś znało się odpowiedź wywołuje nastawienie, że odpowiedź musi istnieć - pozwala to uniknąć poczucia bezradności. Metodę tą można stosować przy rozwiązywaniu dylematów naukowych, które zdaniem większości ludzi nie mają rozwiązania. W pierwszej kolejności powyższa sztuczka może być stosowana w wielu aspektach życia, dlatego na jej przytoczenie wybrałem tą część forum (w pierwszej kolejności pomyślałem o dziale: psychologia tradingu). Niemniej jednak nie byłbym sobą, gdybym nie popatrzył na nią przez pryzmat tego, iż jestem traderem. Budując system transakcyjny, analizując rynek, interpretując dane etc. - często bywa tak, że brakuje nam jakiejś części składowej do ukończenia dzieła (systemu, analizy, interpretacji itd.). Sztuczka ta już kilka razy pomogła mi odnaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Spróbujcie sami. Wam też może pomóc. A`propos: przeczytałem o tej sztuczce w popularnej ostatnimi czasy książce (od maja w kinach grają adaptację filmową). Zgadnijcie o jakim kontrowersyjnym tytule mówię :) Edited July 2, 2009 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted June 4, 2009 Post ciekawy, a co do kontrowersyjnego tytulu to pewnie "pamietnik nimfomanki" hehe Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 4, 2009 Nie zgadłeś . Czekam na kolejne próby odgadnięcia tytułu książki/filmu Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted June 4, 2009 Anioły i Demony ? ;d Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted June 4, 2009 Zgadłeś! Pewnie i tak nie czytałeś tylko po premierach poszukałeś Share this post Link to post Share on other sites