korek 0 Report post Posted April 25 Cześć Wszystkim, chcałbym się dowiedzieć, czy ktoś może przechodził przez proces zakładania firmy szkoleniowej (spółka z o.o., dwóch wspólników 50/50). Od 20 lat pracuję w IT w różnych korpo i chciałbym teraz założyć firmę szkoleniową, nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci i młodzierzy - zakres szeroko pojęte IT i nowe technologie. W związku z tym miałbym kilka pytań, aby może nie wywarzć drzwi, które już wiele razy ktoś inny otwierał. Kapitał na start jest (200-300k), ale czy są programy dofinansowujące, z których można by dodatkowo skorzystać? Od początku chciałbym zatrudnić 2 pracowników do pracy nad szkoleniami oraz psychologa dziecięcego, który pomoże dobrać odpowiednio materiały dla młodszych uczestników. Na początek firma ma działać lokalnie w Polsce (zakładam, że 2-3 lata). Ja mieszkam w Warszawie i tutaj będziemy zaczynać działaność, ale firma będzie robiona w taki sposób, aby ją łatwo skalować (materiały na platformach ze zdalnym dostępem, wersja Polska i Angielska). Czytełem też, że warto być w BUR, bo wtedy dofinansowania do szkoleń mogą być realizowane przez Państwo i klient końcowy płaci mniej. Czy warto zgłebić jakieś jeszcze inne tematy odnośnie tego biznesu? co polecacie poczytać czy dowiedzieć się? Obecnie jestem na etapie planowania i chciałbym do tego podejść rozsądnie. Czy ktoś miał możę do czynienia z biurem rachunkowym https://tactis.pl Pytam bo zastanawiam się nad skorzystaniem z ich usług. Share this post Link to post Share on other sites