nester8 0 Report post Posted August 23, 2009 Czy orientuje się ktoś może, czy trzeba płacić jakieś składki ZUS (jeśli tak to jakie), gdy ma się pieniądze tylko z dochodów kapitałowych (głównie chodzi mi o Forex)? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted August 23, 2009 Ubezpieczenie jakieś opłacasz ? Share this post Link to post Share on other sites
nester8 0 Report post Posted August 23, 2009 Studiuje i na uczelni jestem ubezpieczony, ale jeśli nie byłbym studentem i byłbym bezrobotnym to jak to jest wtedy? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted August 23, 2009 Nie pamiętam jak to jest dokładnie, jak przyjdzie denon to mnie poprawie. Ale jak chcesz się sam ubezpieczyć (ZUS) to dość drogo to wychodzi, możliwe jest założenie firmy i wtedy przez pierwszy rok płacisz ok. 350zł/msc na ZUS, później już ok 700zł. Ewentualnie jest inne wyjście, dogadujesz się z jakąś firmą, która cię zatrudnia i płaci za ciebie ZUS, a ty jej to jakoś odpłacasz. Ale jak mówię lepiej poczekaj na denona :) Share this post Link to post Share on other sites
nester8 0 Report post Posted August 23, 2009 Nie chodzi mi o to żeby się ubezpieczyć tylko żeby potem się do mnie jakiś urząd nie ścigał, ale wcale nie chcę płacić ZUS-u. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted August 23, 2009 no ale ZUS jest obowiązkowy (tzw. I filar) ;> ale ogólnie nic nie musisz płacić jak masz dochody z forexu, jedynie podatek do końca kwietnia :) Share this post Link to post Share on other sites
nester8 0 Report post Posted August 23, 2009 No to obowiązkowy czy nic nie płacę bo już nie wiem, bo chyba można być bezrobotnym i czerpać zyski z Forexu? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted August 23, 2009 (edited) Jak jesteś studentem to masz spokój, dodatkowo rodzice mogą za ciebie opłacać ZUS ze swoich składek do jak dobrze pamiętam 25 roku życia. ZUS nie ma nic wspólnego z forexem. To, że na nim zarabiasz nie zobowiązuje cię płacenia składek. A to co wcześniej pisałem, to mówię tak ogólnie o życiu. Edited February 27, 2015 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nester8 0 Report post Posted August 24, 2009 No to ok, dzięki za odpowiedź, ale jeszcze mnie interesuje co robią ludzie, którzy nie mają stałej pracy a ich jedynym źródłem dochodu jest Forex (i nie są studentami, uczniami ani emerytami)? Napisałeś, że ZUS nie ma nic wspólnego z Forexem czyli można sobie żyć z Forexu, a składek się nie płaci? Już tak się upewniam, żeby mieć całkowitą jasność. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted August 24, 2009 No to ok, dzięki za odpowiedź, ale jeszcze mnie interesuje co robią ludzie, którzy nie mają stałej pracy a ich jedynym źródłem dochodu jest Forex (i nie są studentami, uczniami ani emerytami)? Opłacają sobie ubezpieczenie we własnym zakresie. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted August 24, 2009 Opłacają sobie ubezpieczenie we własnym zakresie. Dokładnie. W przypadku, gdy jedynym źródłem dochodu, są zyski kapitałowe (nie jesteś studentem, nie pracujesz, nie prowadzisz działalności gospodarczej, nie jesteś na zasiłku dla bezrobotnym, nie jesteś rencistą, ani emerytem i dzieckiem uczącym się do 26-go roku życia) - nie musisz się ubezpieczać. Problem przychodzi jednak w momencie, gdy zdarza się jakiś nieszczęśliwy wypadek lub zwyczajnie musisz iść do lekarza. O tyle, o ile wizyta u lekarza, który zbada Cię pod kątem przeziębienia nie jest aż tak poważnym wydatkiem, to pobyt w szpitalu, operacja lub coś poważniejszego może okazać się ekstremalnie kosztowne. Tak jak napisałem - opłacania składek ZUS nie jest obowiązkowe w przypadku, który omawiamy, lecz brak ubezpieczenia może okazać się o wiele bardziej problematyczny, niż jego regularne opłacanie. Ogólnie cały temat jest złożony i w celu uzyskania więcej informacji odsyłam do źródła. Share this post Link to post Share on other sites
titus 0 Report post Posted August 31, 2009 Generalnie jak nie pracujesz to nie musisz płacić ZUS. ZUS to przede wszystkim składki emerytalne, część z nich to składka zdrowotna. Można sobie we własnym zakresie płacić ubezpieczenie zdrowotne. Jeśli się nie mylę to jest to koszt około 200 zł miesięcznie. Share this post Link to post Share on other sites
sherif14 0 Report post Posted February 26, 2015 W przypadku, gdy jedynym źródłem dochodu, są zyski kapitałowe (nie jesteś studentem, nie pracujesz, nie prowadzisz działalności gospodarczej, nie jesteś na zasiłku dla bezrobotnym, nie jesteś rencistą, ani emerytem i dzieckiem uczącym się do 26-go roku życia) - nie musisz się ubezpieczać. Witam. Czy ta reguła jest nadal aktualna? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 27, 2015 W przypadku, gdy jedynym źródłem dochodu, są zyski kapitałowe (nie jesteś studentem, nie pracujesz, nie prowadzisz działalności gospodarczej, nie jesteś na zasiłku dla bezrobotnym, nie jesteś rencistą, ani emerytem i dzieckiem uczącym się do 26-go roku życia) - nie musisz się ubezpieczać. Witam. Czy ta reguła jest nadal aktualna? Tak. Oczywiście nie bierzemy na siebie odpowiedzialności za podjęte decyzje, mimo dołożenia wszelkich starań o prawdziwość mojego stwierdzenia. Share this post Link to post Share on other sites