nemesis 0 Report post Posted February 5, 2010 Otworzyłem krótką pozycję na niniejszej parze ze zleceniem obronnym ponad poziomem 0.8768. Od jakiś 100 dni mamy tendencje spadkowej na parach z Euro, co może być wynikiem złych prognoz dotyczących budżetów Grecji, Hiszpanii i Portugalii. Docelowym poziomem na daną chwilę jest obszar w okolicach 0.8527. W tej sytuacji ratio wynosi ok. 4:1 (zarobek 4-krotnie przewyższa potencjalną stratę). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 16, 2010 Niestety wejście okazało się chybione i pozycja zamknęła się na SL. Po kilku dniach wykres powrócił poniżej wcześniejszego poziomu obronnego i aktualnie znajdujemy się w konsolidacji. Nie widzę większego sensu aby na daną chwilę zawierać transakcje na tej parze (konsolidacja). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 24, 2010 Sytuacja się nie zmienia i dalej tkwimy w konsolidacji. Jednocześnie dość mocno został potwierdzony górny jej poziom na wysokości ok. 0.8831, jednakże preferuję grę z trendem, dlatego nie będę podejmował próby otwierania krótkiej pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 3, 2010 Tak jak mówiłem, otwarcie krótkiej pozycji wiązałoby się z dużym ryzykiem, czego potwierdzeniem jest obecna sytuacja na rynku. Możliwe jest teraz odreagowanie rynku po tak mocnych wzrostach + odbicie od oporu na poziomie 0.9148. Jako, że sytuacja jest nieciekawa, nie będę otwierał pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 12, 2010 Mamy teraz kolejny atak na opór i w związku z tym otworzyłem zlecenie oczekujące na długą pozycję na poziomie 0.9113, ze wstępnym SL na poziomie 0.8970. Liczę na przebicie oporu i dalszy ruch w górę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 19, 2010 Niestety po bardzo ładnym początku, opór okazał się na tyle silny, że wykres nie zdołał go przebić. Aktualna sytuacja raczej nie daje innej możliwości, jak chwilowe odejście od tej pary i wyczekanie na lepsze momenty otwarcia pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 24, 2010 W momencie przebicia poziomu w okolicach 0.8922 oraz utworzenia się nowego dołka (poniżej tego poziomu), będę szukał okazji to otwarcia krótkiej pozycji. Na chwilę obecną pozostawiam tą parę na obserwacji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 6, 2010 Idąc zgodnie z tym co powiedziałem we wcześniejszym poście - będę teraz poszukiwał okazji to zawarcia krótkiej pozycji. Taki moment właśnie nastąpił, ale musi się jeszcze potwierdzić. Dlatego w momencie utrzymania się dzisiejszej ceny ponad poziomem otwarcia (świeca wzrostowa), to jutro w przypadku spadków będę otwierał shorta. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 13, 2010 Świeca o której mówiłem we wcześniejszym poście nie zamknęła się jako świeca wzrostowa. Dlatego zrezygnowałem z krótkich pozycji. Aktualnie sytuacja prezentuje się już dużo lepiej i dlatego ustawiłem zlecenie otwarcia krótkiej pozycji na poziomie 0.8790 z wstępnym SL na 0.8910 Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 19, 2010 (edited) Po dobrym początku nastąpiło dość mocne odreagowanie (luka), jednak znów mamy ruch w dół i mam nadzieję, że będzie on kontynuowany. SL zmieniłem w okolice poziomu 0.8870. Edited April 19, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 21, 2010 Bardzo ładnie to wygląda na daną chwilę i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej. W tej chwili znajdujemy się przy wsparciu na poziomie 0.8705 i ewentualne przebicie tego poziomu powinno przyczynić się do dalszych spadków. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 23, 2010 Przebicie nastąpiło i aktualnie znajdujemy się przy kolejnym przystanku (wsparcie 0.8600). Na razie nie zamierzam zamykać pozycji, a SL przestawiłem ponad poziom 0.8700. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 26, 2010 Pozycja zamknęła się na SL i łącznie zysk wyniósł 83 pipsy. Na razie nie będę otwierał kolejnej krótkiej pozycji, ponieważ będę wyczekiwał ciut większej (dłuższej) korekty. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 5, 2010 Ze względu na ciasną konsolidację (każda świeczka innego koloru) wolałem unikać tej pary, żeby nie wpaść w kłopoty. Jeżeli teraz korekta będzie podobna do tej wcześniejszej, kiedy otwierałem krótką pozycję, to również zajmę shorta. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 11, 2010 Koszmar, tak tylko można określić to, co stało się na tej parze, za sprawą waluty europejskiej. Nie pozostaje nic innego, jak odpuścić sobie inwestowanie na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 24, 2010 Dalej nieciekawie to wygląda, co tylko potwierdza, że warto było sobie odpuścić tą parę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted June 28, 2010 Bardzo ciekawa sytuacja na interwale W1, gdzie aktualnie znajdujemy się przy bardzo silnym wsparciu na poziomie w okolicach 0.8192. Przebicie tego poziomu może skutkować trwałymi spadkami na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted June 28, 2010 Otworzyłem krótką na 0.8162 i jak na razie, wszystko idzie zgodnie z założeniami. Share this post Link to post Share on other sites
kiecu123 0 Report post Posted July 12, 2010 Zamknąłeś pozycje ? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted July 12, 2010 (edited) Tak, już dawno - w połowie pierwszej zielonej świecy. Edited July 13, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted July 19, 2010 Co myślicie o longu tutaj? Ja trzymam długą od momentu przebicia 0.8422. Share this post Link to post Share on other sites
Artur 0 Report post Posted July 19, 2010 Świetny Long.. prawdopodobnie będzie retest breakoutu = możliwość zajęcia pozycji przeze mnie :D bo nie zwróciłem uwagi wcześniej:P Share this post Link to post Share on other sites
konto usunięte 0 Report post Posted July 19, 2010 Ja bym radził zachować ostrożność akurat w tym momencie i w okolicach .855 (o ile dojdzie) załączyć czujniki na odwrócenie. Sam zastanawiam się akurat w tej chwili nad Pending Shortem @ .855 SL .862 bo raz że lekko wyszliśmy za 61.8% fibbo a dwa że prajs stoi w tej chwili na MA100 (D1)... więc raczej obstawiam odreagowanie niż kontynuację no ale mogę się mylić. Share this post Link to post Share on other sites
konto usunięte 0 Report post Posted July 20, 2010 Skusiłem się na shorta 0.01 @ 0.8509 SL 0.8535 generalnie, nastąpił opór na MA100 (0.8530) co jak wspominałem zbiegło się z fibbo 61.8% oraz, co jest bardzo ważne, mamy coś co wygląda jak formacja podwójnego szczytu. Więc szanse są spore że trejd wypali. Tym bardziej że pips jest dosyć drogi, jak we wszystkich parach z gbp... Keep tradin' Share this post Link to post Share on other sites
konto usunięte 0 Report post Posted July 20, 2010 Bardzo fajnie wypalił mi ten trejd, w dobrej miejscówce się wbiłem w niego i aktualnie pociska 45 pipsa (0.01 lota) Share this post Link to post Share on other sites