nemesis 0 Report post Posted January 28, 2010 Po kilku "spadkowych" dniach jednak UCHF wybił ostro w górę i naruszył opór na poziomie 1.0521. Zamknięcie się świecy powyżej tego poziomu można by uznać za sygnał otwarcia długiej pozycji, jednak byłbym tutaj bardzo ostrożny. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 2, 2010 Wybicie zostało już potwierdzone i aktualnie mamy lekką korektę. Pojawienie się jednej/dwóch świeć powyżej wsparcia (1.0521) uważałbym za sygnał otwarcia długiej pozycji z SL poniżej wcześniej wymienionego poziomu. Najlepiej gdyby kurs pozostał na mniej więcej tym samym poziomie. Naruszenie ponownie poziomu wsparcia spowoduje chwilowe zaprzestanie inwestowania na niniejszej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 5, 2010 Tak jak się spodziewałem, korekta dobiegała końca i aktualnie mamy dość ostre wybicie w górę. Spodziewałbym się teraz lekkiego uspokojenia, a później dalszych ruchów w górę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 16, 2010 Zgodnie ze wcześniejszymi założeniami podążyliśmy dalej w górę wykresu. Z jednej strony spodziewałbym się teraz dalszych wzrostów do poziomu ok. 1.0950, natomiast z drugiej strony patrząc na to co miało miejsce wcześniej, spodziewałbym się dłuższej konsolidacji. Share this post Link to post Share on other sites
krzychoster 0 Report post Posted February 16, 2010 USD/CHF wybiło się z kanału spadkowego. Teraz jest w kanale wzrostowym. Jeżeli dojdzie do dolnej linii kanału opłaca się wziąć pozycję BUY z małym stopem. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 24, 2010 Aktualnie mają miejsce wzrosty, ale nie są takie imponujące jak wcześniej oraz dodatkowo przerywane są dość gwałtownymi spadkami. Dlatego uważam, że inwestowanie w przedziale 1.09-1.05 będzie bardzo trudne i wielce ryzykowne. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 3, 2010 Długie świecie i długie cienie = duże ryzyko, taki mamy obraz na UCHF i jak na razie taki pozostanie. Ma miejsce teraz idealna sytuacja, która wymaga naszego przeczekania. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 12, 2010 Taka formacja odwróconego spodka się nam ukształtowała i aktualnie oczekuję ruchu w dół, odbicia od wsparcia (1.0521) i wtedy będę starał się ewentualnie otworzyć krótką pozycję. Share this post Link to post Share on other sites
Wa$$kII 0 Report post Posted March 13, 2010 nemesis, chętnie od Ciebie kupię :) mam setup longa po 1.05-1.052 bardzo mocny poziom Dlaczego tutaj long? fibo 38.2 całego tuchu up fibo 50% mniejszego ruchu korekty 1:1 możliwe zbiegnięcie z linią trendu ważny poziom wsparcia wcześniej oporu. ładna okrągła liczba 1.05 161.8% spadku z góry ;) Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 17, 2010 No to dotarliśmy do Twojego i mojego poziomu i zobaczymy co się teraz stanie. Na podstawie testowanego systemu zamknąłem teraz pozycję (+80 pipsów). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 19, 2010 Mamy odbicie i zgodnie z tym co powiedziałem wcześniej - będę szukał okazji do otworzenia krótkiej pozycji. Aktualnie ustawiłem zlecenie oczekujące (sell) na poziomie 1.0498 z wstępnym SL na poziomie 1.0650. Ze względu, że na 99.9% pozycja się dzisiaj nie otworzy, poziom otwarcia ulegnie zmianie wraz z nowym tygodniem. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 22, 2010 Zmieniłem poziom otwarcia krótkiej pozycji na 1.0539. Share this post Link to post Share on other sites
Wa$$kII 0 Report post Posted March 23, 2010 jak widać frank znalazł mocne wsparcie na wspomnianym wcześniej poziomie 1.052 :) W tej chwili już nie mam tej pozycji, ostatnią część zamknąłem wczoraj na poziomie 120 pips. (20%) Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 23, 2010 jak widać frank znalazł mocne wsparcie na wspomnianym wcześniej poziomie 1.052 :) W tej chwili już nie mam tej pozycji, ostatnią część zamknąłem wczoraj na poziomie 120 pips. (20%) No ja dalej jeszcze czekam żeby krótką otworzyć, chociaż coraz bardziej poziomo się robi... Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 24, 2010 Po ostrych wzrostach na razie przestaje patrzeć na krótkie pozycje i raczej nie prędko do nich wrócę. Aktualna sytuacja nie daje dużo możliwości do otwierania pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 31, 2010 Trochę sytuacja na tej parze się zmieniła i postanowiłem ustawić zlecenie oczekujące poniżej poziomu 1.0600 z SL ponad 1.0700. Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem spodziewam się przebicia poziomu 1.0500. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 31, 2010 Zamknąłem pozycję po powrocie nad 1.0500 na + 91 pipsy, będę teraz czekał na okazję na kolejną krótką pozycję. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 6, 2010 Sytuacja trochę się skomplikowała, ale do momentu, gdy kurs nie przebije poziomu 1.0749 - pozostaję przy możliwości otwarcia krótkiej pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 13, 2010 Już całkowicie się skomplikowało - konsolidacja, więc na razie zostawiam tą parę w spokoju. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 19, 2010 Idealny przykład konsolidacji, otwieranie np. pozycji na odbicia i z SL ponad/nad granicą konsolidacji, w dwóch przypadkach skończyłoby się na SL. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 5, 2010 Mocno wybiliśmy się ponad granice konsolidacji, przez co uznaję, że konsolidacja dobiegła końca. Aktualnie czekam na korektę i sygnał wejścia w długą pozycję. Wcześniej można było zauważyć formację RGR: pierwsze ramię: 17.03 głowa: 01.04 drugie ramię: 14.04 Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 11, 2010 Tak jak mówiłem, tak też robię. Otworzyłem długą pozycję z wstępnym SL poniżej poziomu 1.0943. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 14, 2010 Pozycja w dalszym ciągu otwarta i aktualnie jest na +143 pipsy. SL przesunąłem poniżej poziomu 1.1100 (okrągły poziom). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 17, 2010 Zamykam na +210 pipsów i czekam teraz na korektę żeby otworzyć nową długą pozycję. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted May 24, 2010 Wszystko dzieję się bardzo szybko, a ze względu na brak wyraźnych korekt, postanowiłem nie otwierać długich pozycji. Dodatkowo dochodzi ciągle rosnący kurs, co mówi mi, że należy zachować ostrożność, gdyż jest możliwa głębsza korekta. Share this post Link to post Share on other sites