Denon 11 Report post Posted November 13, 2009 Wiele razy spotkałem się z przedstawianiem lokaty bankowej, jako pewnej formy inwestycji. Rozpatrzmy zatem temat, zaczynając od podania definicji pojęcia inwestycji. „Inwestycja jest, w istocie, bieżącym wyrzeczeniem dla przyszłych korzyści. Ale teraźniejszość jest względnie dobrze znana, natomiast przyszłość to zawsze tajemnica. Przeto inwestycja jest wyrzeczeniem się pewnego dla niepewnej korzyści”. - Hirschleifer Powyższa definicja inwestycji z pewnością wyklucza pojmowanie lokaty, jako formy inwestycji z jednego prostego względu - końcowy zysk z założenia lokaty jest znany już na samym początku (nie występuje tutaj niepewna korzyść, jak w przypadku każdej inwestycji, chociażby dzięki gwarancjom bankowym). Coraz bardziej popularne stają się porady typu "zainwestuj w lokatę" - czy to w środkach masowego przekazu, czy to płynące od znajomych. Proszę mi jednak wytłumaczyć, jak można zainwestować w lokatę, która nie jest inwestycją?! Rozumiem, że niektórzy mogą posądzić mnie o czepialstwo. Jednak moim zdaniem jest to ciekawostka na która można zwrócić - nawet z nudów - uwagę. Skoro walczymy o nasz ojczysty język (zachowanie odpowiednich form etc.), to walczmy także o prawidłowe nazewnictwo w przypadku dziedziny, która nas dotyczy. W przypadku badanej kwestii muszę śmiało stwierdzić, iż lokata nie jest inwestycją, zatem jeśli ktoś w przyszłości próbuje Czytelnikowi wmówić, iż jest przeciwnie - zwyczajnie nie ma on racji. A`propos - moja wypowiedź przybrała postać ankiety ze względu na fakt, iż każdy jak zwykle ma prawo się ze mną nie zgodzić, toteż tym razem wychodzę na przeciw i umożliwiam jawne zanegowanie głoszonych przeze mnie prawd. Oczywiście bez względu na poglądy, zapraszam wszystkich do brania udziały w ankiecie i wypowiadania się na powyższy temat. Wiem, że temat może wydawać się błahy - jednak uwierzcie mi na słowo, że tego typu dywagacje są bardzo przyjemne. Szczególnie w przypadku, gdy dookoła słyszy się odmienne opinie . Share this post Link to post Share on other sites