nemesis 0 Report post Posted November 23, 2009 (edited) Trend spadkowy, który trwa już ok. 8 miesięcy + aktualnie tworząca się formacja trójkąta (chorągiewki). Wszystko to przejawią się za kontynuacją trendu, gdzie wybicie powinno potwierdzić tą formację i zgodnie z teorią pierwsze spadki powinny wynieść ok. 600. pipsów. Edited February 5, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 27, 2009 Fałszywe wybicie dołem z trójkąta i aktualnie można zaobserwować wybicie górą. Bardzo ciekawa sytuacja, bo z jednej strony zakładam spadki (trend), a z drugiej strony jest to pierwszy sygnał odwrócenia się trendu (w momencie zamknięcia świecy ponad trójkątem). Pozostaje czekać na dalszy rozwój sytuacji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 30, 2009 Świeca nie zamknęła się powyżej trójkąta i zgodnie z tym spodziewałbym się spadków. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted December 14, 2009 Mieliśmy lekkie spadki po nieudanym wybiciu, jednak były one krótkotrwałe i aktualnie bierzemy udział w "konsolidacji". Nie jest to 100% konsolidacja, gdyż od góry ograniczona jest przez krzywą, co pozwala na wyznaczenie formacji trójkąta prostokątnego. W momencie potwierdzenia linii ograniczającej trójkąt od góry, należałoby bardzo mocno zastanowić się nad krótką pozycją. W przypadku przebicia dolnej linii, przewidywane spadki szacuję w granicach 430 pipsów. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted December 21, 2009 Konsolidacja ograniczona przez poziomy 1.0752 oraz 1.0449 + wybicie górą z trójkąta prostokątnego. Z jednej strony powinniśmy otwierać krótkie pozycje, natomiast z drugiej otwierać pozycje długie. Ze względu na taką niepewność, co do przyszłego ruchu, lepiej nie otwierać niepotrzebnie pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted December 28, 2009 Idealnie sprawdziła się koncepcja związana z konsolidacją ograniczoną dwiema prostymi. Zanotowaliśmy spadki w wysokości 300 pipsów i zatrzymaliśmy się dokładnie na dolnej granicy konsolidacji. Zgodnie z podstawami analizy technicznej należałoby otwierać teraz długie pozycje. Ja wolę powstrzymać się od inwestycji, dlatego, że kurs pozostał przy dolnej linii (możliwy chwilowy zastój, a później przebicie) oraz wykres kilkukrotnie naruszał wsparcie zanim odbił ostatecznie w górę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 4, 2010 Potwierdziło się to, iż nie należało otwierać pozycji na tej parze. Pierw mamy przebicie, więc stracilibyśmy na długich pozycjach, a później powrót w górę, gdzie uruchomiłby się SL dla pozycji krótkiej. Osobiście przymierzałbym się do otwierania krótkiej pozycji w tym momencie, ale w dalszym ciągu sytuacja pozostaje dość niepewna. Dla osób lubiących ryzyko jest to dobry moment na krótką pozycję, ja jednak sobie odpuszczę inwestycję. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 7, 2010 Osoby zaopatrzone w krótkie pozycje powinny być zadowolone, bo jak na razie wszystko przebiega zgodnie z planem. Na chwile obecną pozostałbym na rynku i czekał z zamknięciem na konkretny sygnał. Pierwszy TP jest za ok. 40 pipsów, a następny za ok. 120 pipsów. Jeżeli nie nastąpi teraz korekta, wielce prawdopodobne, że oba TP zostaną zrealizowane. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 11, 2010 Pierwszy poziom docelowy został osiągnięty i z dużym prawdopodobieństwem drugi również zostanie zrealizowany. Przebicie drugiego poziomu może przyczynić się do dalszych spadków, jednakże w jego okolicach spodziewałbym się korekty. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 15, 2010 Po korekcie zbliżyliśmy się do drugiego poziomu docelowego (ok 1.0207). Możliwa jest teraz kolejna korekta, a po niej dalsze spadki. Dlatego radziłbym odczekać na ponowne spadki w celu otwarcia pozycji krótkiej. Za 2-3 dni (robocze) powinniśmy już więcej wiedzieć o sytuacji na U/CADzie i wtedy łatwiej będzie zanalizować tą parę i podjąć odpowiednie decyzje. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 22, 2010 Korekta okazuje się głębsza niż przewidywałem, ale widać już pierwszy znak ewentualnego jej zakończenia (czerwona świeca na D1). Zamknięcie świecy poniżej ceny otwarcia uznałbym za sygnał otwarcia krótkiej pozycji z ciasnym SL. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 28, 2010 Powoli trend został zatracony na tej parze i od dłuższego czasu pozostajemy w konsolidacji. Zbliżyliśmy się właśnie do górnej jej granicy, jednak ze względu na umacniającego się dolara, nie zalecałbym otwierania krótkich pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 2, 2010 Opór zadziałał bardzo dobrze i obserwujemy teraz ruch w dół na ucadzie. Osobiście traktuję to odbicie jak początek lekkiej korekty, która niebawem może się skończyć. Mimo wszystko pozostaje nam obserwować rynek, bo równie dobrze możemy dalej tkwić w konsolidacji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 5, 2010 Naruszenie górnej granicy konsolidacji może być pierwszym sygnałem wchodzenia w trend wzrostowy. Na daną chwilę odradzałbym zawieranie transakcji, gdyż po tak ostrym ruchu w górę oraz przebiciu, rynek może być nieprzewidywalny. Również dobrze możemy zaobserwować kolejne ostre ruchy w górę, a inną możliwą sytuacją jest powrót do konsolidacji (fałszywe wybicie). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 16, 2010 Sprawdza się scenariusz z fałszywym wybicie i powrotem do granic konsolidacji. Aktualne spadki są dość poważne (ok. 300 pipsów) i z dużym prawdopodobieństwem spodziewam się teraz odreagowania (umocnienie dolara amerykańskiego względem dolara kanadyjskiego). 1 ww. możliwość - pozostanie w granicach 1.0752 - 1.0449 2 możliwość - wejście w granice 1.0449 - 1.0207 Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 24, 2010 Nie wspomniałem o trzeciej możliwości, jaką jest wielokrotne naruszenie/przebicie poziomu 1.0449. Zgodnie z moimi przewidywaniami umocnienie dolara nastąpiło, ale nie tak szybko jak to sobie zakładałem. Na chwilę obecną nie widzę możliwości zawierania transakcji na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 3, 2010 Konsola trwa i trwa i nic nie zapowiada, żeby miała się szybko skończyć. Przy dojściu kursu do dolnego poziomu konsolidacji (1.0207) i jego potwierdzeniu, można pomyśleć o otwarciu długiej pozycji. Na razie nie pozostaje nic innego, jak odpuszczenie zawierania transakcji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 12, 2010 Patrząc ogólnie na cały rynek spodziewam się osłabienia dolara, co w przypadku pary UCAD wiązać się będzie z przebiciem poziomu wsparcia w okolicach 1.0207. Posiadam aktualnie zlecenie oczekujące na poziomie 1.0192 z wstępnym SL na 1.0330. Zważywszy, ze jest to bardzo ważny poziom + kurs aktualnie praktycznie stoi w miejscu od kilku dni, spodziewam się dość gwałtownej reakcji w przypadku przebicia. Oczywiście rynek równie dobrze może ostro odbić, dlatego postanowiłem wysłać zlecenie oczekujące. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 12, 2010 Tak jak mówiłem, mamy ostre przebicie. Mam nadzieję, że się utrzyma i kurs już na dłużej pozostanie poniżej przebitego wsparcia. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 19, 2010 Udało mi się zamknąć pozycję na +76 pipsy i od poniedziałku znowu będę się przymierzał do otwarcia krótkiej pozycji (ewentualny poziom podam w pon). Jeżeli kurs znacząco (>10 pipsów) przebije wcześniejsze wsparcie (1.0207), to zrezygnuję z krótkich pozycji na jakiś czas. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 24, 2010 Tak jak powiedziałem, tak też zrobiłem. Ze względu na naruszenie poziomu 1.0207 odpuściłem sobie krótkie pozycje i z tego co widzimy teraz była to bardzo dobra decyzja. Z tego powodu na razie nie widzę możliwości otwierania pozycji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted March 31, 2010 Po kilku dniach spadków postanowiłem jednak otworzyć krótką pozycję na poziomie 1.0188 z SL w okolicach 1.0257. Zakładam, że jest to już koniec korekty i dalej już kurs pójdzie w dół. Na razie jest lekki plus i mam nadzieję, że sytuacja spadkowa się utrzyma. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 2, 2010 Zamknąłem na +70 i teraz będę czekał na kolejny sygnał na krótką pozycję. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 6, 2010 Można żałować, że tak szybko zamknąłem pozycję, bo byłoby właśnie +188 pipsów, no ale podjąłem taką decyzję więc trudno. Aktualnie zbliżamy się do poziomu 1.0000 i spodziewam się lekkiej korekty w tym momencie. Jeżeli nastąpi korekta, zacznę poszukiwać sygnałów na krótką pozycję, gdyż z późniejszym przebiciem poziomu 1.0000 spodziewam się ostrych spadków. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted April 13, 2010 Na razie obserwujemy konsolidację, chociaż spodziewałem się korekty. Patrząc na trend spadkowy oraz konsolidację, postanowiłem ustawić zlecenie sprzedaży poniżej poziomu konsolidacji (0.9968). Share this post Link to post Share on other sites