axelz11 0 Report post Posted February 19, 2010 (edited) witam jestem poczatkujacy i mam pytanie czy na gieldzie istnieje cos takiego jak autoatyczne zlecenie sprzedazy?wiem pytanie banalne ale tylko dla kogos kto zna odpowiedz,wiec?z gory dziekuje za odpowiedz Edited February 19, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 19, 2010 (edited) Jeżeli przez giełdę rozumiesz forex, to wyróżniamy następujące zlecenia oczekujące: BUY LIMIT Zlecenie kupna z ceną poniżej ceny aktualnej, gdy oczekujesz spadku ceny, a później jej wzrostów. SELL LIMIT Zlecenie sprzedaży z ceną poniżej ceny aktualnej, gdy oczekujesz spadku ceny. BUY STOP Zlecenie kupna z ceną powyżej ceny aktualnej, gdy przewidujesz ruch w górę. SELL STOP Zlecenie sprzedaży z ceną powyżej ceny aktualnej, gdy przewidujesz ruch w górę, a potem ruch w dół. Edited March 18, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
raposo 0 Report post Posted February 19, 2010 Stop Loss i Take Profit to również zlecenia oczekujące. Istnieją też zlecenia typu One Cancels Other i kilka innych mniej popularnych... Teraz tylko pytanie o które zlecenie sprzedaży chodziło autorowi... ;) Share this post Link to post Share on other sites
axelz11 0 Report post Posted February 19, 2010 mogbys mi napisac o co chodzi w zleceniu stop loos?chodzi mi o gielde paierow wartosciowych,chyba pomylilem forumem ale skoro juz tu jestem to moze dowiem sie tego co chce:) Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted February 19, 2010 (edited) Zlecenie Stop Loss, na GPW nazywa się zleceniem z limitem aktywacji (LimAkt). - Zlecenie pojawia się w arkuszu dopiero, jak cena osiągnie określony poziom. - W momencie aktywacji jest zleceniem z limitem ceny lub PKC (po każdej cenie). W zleceniu kupna, limit aktywacji musi być wyższy od aktualnego kursu oraz niższy bądź równy cenie realizacji. W zleceniu sprzedaży, limit aktywacji musi być niższy od aktualnego kursu oraz wyższy bądź równy cenie realizacji. Jeżeli chcemy, żeby zlecenie miało charakter "stop loss" dajemy wtedy cenę realizacji jako PKC. Wtedy, gdy kurs osiągnie nasz poziom, zlecenie zostanie natychmiast zrealizowane. ps. nie pomyliłeś forum :) Edited March 18, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
axelz11 0 Report post Posted February 19, 2010 jezeli dobrze rozumiem przy zakupie akcji moge ustawic cene po jakiej ewentualnie zostana sprzedane po cenie ktora ustale? Share this post Link to post Share on other sites