niespokojny 0 Report post Posted March 10, 2008 (edited) Witam Tym razem napiszę krótko i zwięźle, na dyferencjale tygodniowym wychwyciłem formacje głowy i ramion. Jedynym znakiem zapytania jest MACD które daje syg. na L. Dlatego radzę jeszcze wstrzymać się z podejmowaniem decyzji w oparciu o tą analizę lecz obserwujcie z uwagą sytuacje na tej parze,jest szansa na złapanie intratnego longtermowego esa na kablu jak i edku. pozdrawiam niespokojny Edited February 5, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted September 29, 2009 Kolejne 4-5 dni na GU wg. mnie dadzą odpowiedź, czy nastąpi gwałtowny spadek na tej parze. Po przebiciu wsparcia na 1.5984 spodziewam się krótkiej konsolidacji, podobnej do tej która miała miejsce na koniec maja (obszar zaznaczony na żółto). W przypadku wybicia w dół z konsolidacji będziemy mogli obserwować ruch o ok. 450 pipsów wraz z dalszymi spadkami, a gdy z powrotem przebijemy 1.5984 znów znajdziemy się w obszarze wcześniejszej konsolidacji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted September 30, 2009 Przebita została górna granica wyznaczonej przeze mnie konsolidacji. Kolejnym poziomem który będzie testowany (co aktualnie ma już miejsce) jest 1.6100. Po jego przebiciu możliwe są dalsze wzrosty, a w przypadku odbicia - powrót do obszaru konsolidacji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted September 30, 2009 Odbiło i z dużym prawdopodobieństwem powrócimy do granic konsolidacji. Dodatkowo za parę godzin zamknie się piękna świeca - spadająca gwiazda, co jest sygnałem do spadków (chyba, że powtórzy się sytuacja ze wcześniejszej konsolidacji, gdzie formacja spadającej gwiazdy dała fałszywy sygnał). Podobna sytuacja jest również na parze GBP/CHF Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 2, 2009 Jak na razie mamy powrót do granic konsolidacji, osobiście odradzałbym jakiekolwiek inwestycje na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 6, 2009 Konsolidacja trwa dalej, pragnę tylko przypomnieć, że otwierając w takich momentach pozycję z ciasnym SL, z dużym prawdopodobieństwem wyjdziemy z niej na minusie. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 12, 2009 Po raz drugi kurs przebił dolną granicę konsolidacji, tym razem mocniej niż za pierwszym razem. Spodziewam się chwilowego zastoju na tej parze, a później spadków. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 14, 2009 Zastój przerodził się w powrót do granic konsolidacji, więc w dalszym ciągu nie mamy konkretnych ukierunkowań kursu. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 16, 2009 Podobnie jak na EUR/GBP z winy funta, również tutaj mamy nieciekawą sytuację. Nastąpiło wybicie z konsolidacji górą, a dalsze przewidywania rynku są teraz bardzo utrudnione. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 19, 2009 Po gwałtownym wybiciu rynek się zatrzymał, a osobiście spodziewam się przez najbliższe kilka dni lekkich spadków. Ogólnie sytuacja powinna odradzać zawieranie transakcji. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 21, 2009 W dalszym ciągu funt "leci" w górę, możliwe jest dobicie do poziomu w okolicach 1.6620. Scenariusz taki przewiduję ze względu na lekkie przebicie poziomu 1.6465. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 26, 2009 Tak jak powiedziałem, tak też się stało. Na daną chwile przychylałbym się do wzrostów, ale sytuacja nie jest jasna w 100%. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 29, 2009 Jednak mamy małe wzrosty, w momencie przebicia poziomu 1.6469 spodziewałbym się dalszych wzrostów do poziomu 1.6747. Inna możliwą sytuacją jest zastój na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 2, 2009 Gwałtowny wzrost o 140 pipsów i równie szybki powrót do wcześniejszego poziomu. Aktualnie wykres wyhamował i w najbliższym czasie spodziewam się wybicia w górę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 6, 2009 Pierw wykres ostro spadł w okolice poziomu 1.6231, a następnie osiągnięto maksimum sprzed kilku dni (1.6603), które zostało na daną chwilę lekko przebite. W związku z tym wszystkim, przewiduję wzrosty. Share this post Link to post Share on other sites
Artur 0 Report post Posted November 9, 2009 A co myślicie nt. powrotu z okolic 1,7035 do poziomu 300 punktów niżej z docelowym 800 niżej ? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 9, 2009 Na razie się przebijamy, więc spodziewałbym się wzrostów do ostatniego szczytu, a potem powrót do aktualnego poziomu. Ale co dalej to nie mam pojęcia, raczej chwilowa konsolidacja. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 9, 2009 A jeżeli historia lubi się powtarzać, to możliwa jest taka sytuacja jaką przedstawiłeś. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 11, 2009 Trzeci dzień z rzędu wracamy w okolice poziomu 1.6747, co utwierdza mnie w przekonaniu, że nastąpią wzrosty na tej parze. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 12, 2009 Niestety powróciliśmy do poziomu w okolicach 1.6469, ale nie przekreśla to dalszych wzrostów. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 16, 2009 Powrót w górę i kolejny test poziomu 1.6747. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 23, 2009 Coraz mocniej zostaje przebijany poziom 1.6747, ale zaraz po tym przebiciu mamy gwałtowne spadki. Jednak spadki te nie są długotrwałe, więc należy spodziewać się wzrostów, co aktualnie ma miejsce. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 27, 2009 Wzrosty nie były tak okazałe jak się tego spodziewałem i chwilę po nich nastąpiły spadki. Aktualnie znajdujemy się pomiędzy poziomami 1.6469 oraz 1.6231. Według mnie, przebicie przez któryś z nich będzie sygnałem do otwierania pozycji zgodnie z kierunkiem przebicia. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted November 30, 2009 Przebiliśmy się górą oraz poziom oporu przekształcił się w poziom wsparcia. Długa pozycja z ciasnym SL jest jak najbardziej w porządku na tą chwilę. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted December 4, 2009 Powoli, ale mimo wszystko funt zyskuje w stosunku do dolara i tendencje te powinny zostać utrzymane. Share this post Link to post Share on other sites