tadeusz 0 Report post Posted October 9, 2010 Witam! Przeglądam to forum już od jakiegoś czasu, ciesząc się wskazówkami, które czasem nawet udaje mi się zrozumieć. Pozwolę sobie powrzucać tutaj przez jakiś czas swoje próby gry - licząc na jakąś krytykę lub naprostowanie. Poza tym, będę kręcił się dookoła i zadawał irytujące pytania nowicjusza =] Pozdrawiam i liczę na cierpliwość ewentualnych odbiorców - Tadeusz Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 9, 2010 Życzę powodzenia w inwestowaniu i postaram się komentować twoje wejścia. Na jakim interwale dokonujesz analiz? Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 9, 2010 Analiz to u mnie jeszcze za dużo powiedziane ;) Na razie po prostu trzymam się trendu. Staram się trzymać interwału D1 - czasem, spomagając się stochastikiem schodzę do H1, ale generalnie usiłuję ćwiczyć cierpliwość... Pierwsze wejście - z wczoraj - obserwowałem sobie usd/pln od jakiegoś czasu - przyszła korekta, wszedłem, czekam - na razie 107 pips na plus... Pozdrawiam! Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted October 10, 2010 Ja również życzę powodzenia i mam nadzieję, że uda Ci się wytrwać w prowadzeniu tego dziennika. Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted October 10, 2010 Również ja życzę powodzenia i wytrwałości. Uważaj tylko, żeby tak wysoki interwał i względnie mała liczba wejść generowana z tego względu nie przerodziła się u Ciebie w częste chaotyczne wejścia, wynikające z potrzeby zajęcia pozycji - uczestniczenia w grze Pozdrawiam Riddle Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 10, 2010 Hmm - Ze wstydem przyznaję, że już się tak stało - parę razy wlazłem w pozycję kiedy nie trzeba - straciłem sporą część depozytu - Dlatego właśnie staram się zacząć myśleć na zimno... Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 10, 2010 USD/PLN - Zamknąłem +229 pipsów. Być może za szybko wyszedłem, ale cena zbliża się do poziomu oporu z lutego i jakoś nie chce mi się sprawdzać, czy się odbije... Share this post Link to post Share on other sites
Riddle 0 Report post Posted October 11, 2010 Są dwie możliwości, żałowanie, że się nie zostawiło zlecenia żeby sprawdzić czy przebije/ odbije, oraz żałowanie, że się nie zamknęło przed wsparciem. Jest zysk, jest rozsądna decyzja, nie ma co więcej tego rozpatrywać. Pytanie czy ta decyzja to kwestia chwili, impulsu czy taki był plan ? Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 11, 2010 (edited) Jest to poziom, który dwukrotnie był wsparciem, także ja osobiście nie widzę przeszkód, żeby zamknąć zyskowną transakcję, a w przypadku, gdy nastąpi korekta - ponownie szukać sygnału na krótką pozycję. Edited October 11, 2010 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
boby_fischer 0 Report post Posted October 11, 2010 Przeprowadzałem kiedyś badania pod kątem własnego tradingu i własnej metodologii opartej na FIBO i wniosek ogólny jest taki, jeżeli mamy jakiś opór/wsparcie to 4:1 , że 'coś' się odbije jak przebije. Nigdy nie możemy liczyć na to, że cena gładko przebije S/R. Powinniśmy być czujni i obserwować poziomy do których dociera cena, szczególnie w miejscach S/R. boby Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 12, 2010 Panowie, Po pierwsze: Dzięki wielkie za zainteresowanie i komentarze. Są potrzebne - czytam i staram się przyswajać. Drugie: Ten dzienniczek nie miałby żadnej wartości, gdybym nie opisywał porażek: Wczoraj nie zachowałem zimnej krwi - pograłem jak idiota i 120 pips w plecy - bywa, wyciągnę naukę Trzecie: 15.30 Buy eur/gbp SL już na cenie kupna (0,8739) TS = 35 pips Chcę potrzymać do czwartku, bo (patrząc po wykresie) przez ostatnie 2 "cykle" maksimum było osiągane ok 2 dni po korekcie.... Pozdrawiam! Share this post Link to post Share on other sites
boby_fischer 0 Report post Posted October 13, 2010 Grasz na wyższych TF? Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 13, 2010 Grasz na wyższych TF? Hmm - ciężkie pytanie - staram się na danej parze wyłapać jakąś prawidłowość lub "rytm" korekt i wzlotów (lub spadków) - patrzę wtedy najczęściej na D1 i H4 i staram się wejść po korekcie, w momencie wybicia z linii trendu. - metoda prostacka, ale chwilowo na inną brak mi wiedzy... Przy okazji - Z eur/gbp wystopowało mnie dziś rano z zyskiem 64 pipsów. Przez większość dnia kurs spadał. Teraz widzę, że w okolicach 0,8775 uformowało się coś na kształt wsparcia (widać na H1) - spróbuję zająć długą pozycję z TS 20 pipsów - pożyjemy zobaczymy... Pozdrawiam! - tadeusz Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 14, 2010 eur/usd przebiło linię trendu od dołu - otworzyłem długą pozycję (1,4044) - będę czekał... Share this post Link to post Share on other sites
boby_fischer 0 Report post Posted October 14, 2010 Ładny trejd- gratulacje :)) Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 14, 2010 Ładnie, ja otworzyłem na otwarciu długą na EU i GU i jak na razie +310 pipsów. Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 14, 2010 Dzięki! Z eur/gbp wystopowało mnie zowu - 9 pips na plus. Poczekam do sensowniejszej korekty. Z eur/usd też wykopał mnie stop - 13 pips na plus - odczekałem do porannego odbicia od lini trendu i znowu długa (1,4061)... Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 14, 2010 Dzięki!Z eur/gbp wystopowało mnie zowu - 9 pips na plus. Poczekam do sensowniejszej korekty. Z eur/usd też wykopał mnie stop - 13 pips na plus - odczekałem do porannego odbicia od lini trendu i znowu długa (1,4061)... Ja EUR/USD pewnie potrzymam parę dni. Gdzie miałeś początkowego stopa? Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 14, 2010 Miałem trailing stopa - chyba ok 60. Właśnie ze stopem mam problem - nie wiem, jak go ustawiać Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted October 14, 2010 Miałem trailing stopa - chyba ok 60. Właśnie ze stopem mam problem - nie wiem, jak go ustawiać Może poziomy wsparcia/oporu lub Fibo? Share this post Link to post Share on other sites
orzel33321 0 Report post Posted October 14, 2010 Miałem trailing stopa - chyba ok 60. Właśnie ze stopem mam problem - nie wiem, jak go ustawiać Też to przerabiałem i naprawdę nikt ci nie powie gdzie go masz ustawić . Musisz wyrobić w sobie coś takiego że obserwujesz rynek masz setup i wybierasz przed wejściem w pozycje miejsce na wykresie w którym logicznie setup zawiedzie i tam ustawiasz stopa u mnie są to zwykle wsparcia opory, nie jakaś sztywna wartość która jestem w stanie przeznaczyć. Powinna odrazu się skuteczność udanych trejdów zwiększyć i chyba nikt ci na ten temat więcej nie powie bo tego się trzeba nauczyć jak wszystkiego zresztą w tym bizolu : ) a ten trailing stop to śmieszna rzecz Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted October 15, 2010 (...) a ten trailing stop to śmieszna rzecz Prezentujesz bardzo ciekawe stanowisko. Pytanie brzmi: Co zatem robisz w momencie, gdy Twoja pozycja zdąży już wypracować odpowiedni zysk, jednak mimo to nie ma oznak do jej zamknięcia? Otóż właśnie w takich przypadkach trailing stop okazuje się bardzo przydatnym mechanizmem. Oczywiście wszystko musi zostać najpierw odpowiednio sformalizowane, jednak nie znam lepszej metody, która jednocześnie przyświecałaby haśle: "tnij straty i pozwól zyskom rosnąć". Nie musisz się rzecz jasna zgadzać z moją opinią, niemniej jednak jestem pewien, że bez jakiegokolwiek mechanizmu ograniczającego oddawanie wypracowanych zysków lub tez ograniczającego ewentualne straty, raczej daleko nie zajedziesz. Inną sprawą jest to, że możliwe, iż miałeś na myśli mechanizm automatycznego trailing stopa, który to jest dostępny w wielu platformach (np. Meta trader 4). W takim przypadku zgodzę się jedynie z tym, że każda wartość dobrana do danego systemu bez przeprowadzenia odpowiednich analiz (np. obliczenia odchylenia) będzie posiadała nieznaną (losową) wartość oczekiwaną. Taki stan rzeczy nie powinien nikogo dziwić, gdyż przecież nie jest niczym nowym, że zmiana wartości jednego z głównych elementów stanowiących o tym czy pozycja zostanie zamknięta, ma znaczący wpływ na ostatecznie osiągane wyniki. Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 25, 2010 Grzecznie czekam na korektę na eur/gbp. Nie gram i czekam. Trudniejsze, niż się wydaje. Cholerny zen. =] Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 26, 2010 Korekta zdecydowanie nie spełnia oczekiwań - zapomniała się zatrzymać. Nie otwieram. Share this post Link to post Share on other sites
tadeusz 0 Report post Posted October 28, 2010 EUR/USD Long 1,3881 Share this post Link to post Share on other sites