Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble

hhgjhgjhg

Markus911

Jak to jest z wezwaniem straty?

Recommended Posts

Przykładowa sytuacja.

Na platformie transakcyjnej miałem otwartą pozycję "sprzedaj". W weekend na rynku zaszły zmiany i spodziewałem się, że w poniedziałek kurs zacznie rosnąć. Chcąc ograniczyć straty ustawiłem "wezwanie straty" na minimalnym możliwym poziomie. Założmy, że kurs akcji był 100, ustaliłem wezwanie straty na poziomie 101, ale system zamknął mi transakcję na poziomie 102.

Czy tak powinno być? Czy platforma transakcyjna błędnie zamknąła moją transakcję?

I jeszcze jedno pytanie.

Wpłacam na rachunek np. 5 tys zl. Czy za całe 5 tys zl mogę kupić/sprzedac jakąć walutę, czy musi zostac jakieś zabezpieczenie, z któego będą pobierane ewentualne straty?

pozdrawiam

Edited by Guest

Przykładowa sytuacja.

Na platformie transakcyjnej miałem otwartą pozycję "sprzedaj". W weekend na rynku zaszły zmiany i spodziewałem się, że w poniedziałek kurs zacznie rosnąć. Chcąc ograniczyć straty ustawiłem "wezwanie straty" na minimalnym możliwym poziomie. Założmy, że kurs akcji był 100, ustaliłem wezwanie straty na poziomie 101, ale system zamknął mi transakcję na poziomie 102.

Czy tak powinno być? Czy platforma transakcyjna błędnie zamknąła moją transakcję?

Zamknęła po najniższej dostępnej cenie na rynku, czyli wszystko jest ok.

I jeszcze jedno pytanie.

Wpłacam na rachunek np. 5 tys zl. Czy za całe 5 tys zl mogę kupić/sprzedac jakąć walutę, czy musi zostac jakieś zabezpieczenie, z któego będą pobierane ewentualne straty?

pozdrawiam

Zależy od lewaru, im wyższy lewar tym kwota zabezpieczenia mniejsza.

I jeszcze jedno pytanie.

pozdrawiam

Czy mozesz mi to wyjasnić na jakims przykładzie?

pozdrawiam

Edited by Guest

I jeszcze jedno pytanie.

pozdrawiam

Czy mozesz mi to wyjasnić na jakims przykładzie?

pozdrawiam

Zobacz drugi post w tym temacie, opisuję tam, jak obliczyć depozyt zabezpieczający itd:

Depozyt zabezpieczający

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now

• Create New...