dawson 0 Report post Posted January 18, 2012 Otóż mam pytanie - gram na demo i zasadniczo ograniczam się do kilku/kilkunastu pozycji w trakcie jednej sesji. (Zazwyczaj jest to przedział 6-12 pozycji dziennie). Zgarniam przeciętnie od 4 do 8 pipsów na każdej z nich, tak więc mówimy tu o małych kwotach zwłaszcza, że nie przekraczam 1 lota, najczęściej zresztą jest to przedział 0,2-0,5 lota. Pozycje są krótkie, czasem kilkanaście sekund, czasem godzina. Dziennie wychodzi około 200-300 PLN/$ lub w czymkolwiek jest rachunek demo. Czasem oczywiście wykres ucieknie w drugą stronę i tracę dzienny utarg, obrażam się i wyłączam kompa ;) I teraz pytanie - czy to co uprawiam to scalping? Czy grając w ten sposób na platformie MT4 ale na koncie w realu, mogę narazić się na dezaprobatę brokera i jakieś tam utrudnienia z jego strony? Widziałem nawet na tym forum opinie, że scalping to kiepska metoda z punktu widzenia brokera, ale z tego co wywnioskowałem to scalping uprawia się na kilku/kilkunastu lotach, czego ja nie robię. Proszę o jakieś info, pozdrawiam :) Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted January 18, 2012 Otóż mam pytanie - gram na demo i zasadniczo ograniczam się do kilku/kilkunastu pozycji w trakcie jednej sesji. (Zazwyczaj jest to przedział 6-12 pozycji dziennie). Zgarniam przeciętnie od 4 do 8 pipsów na każdej z nich, tak więc mówimy tu o małych kwotach zwłaszcza, że nie przekraczam 1 lota, najczęściej zresztą jest to przedział 0,2-0,5 lota. Pozycje są krótkie, czasem kilkanaście sekund, czasem godzina. Dziennie wychodzi około 200-300 PLN/$ lub w czymkolwiek jest rachunek demo. Tak, to co robisz jest klasycznym scalpingiem. Czasem oczywiście wykres ucieknie w drugą stronę i tracę dzienny utarg, obrażam się i wyłączam kompa ;) Podstawowa zasada psychologiczna polega na ograniczeniu emocji. Na tej podstawie trader nie może się obrażać na rynek, gdyż wtedy może to negatywnie wpłynąć na jego poczynania w przyszłości (np. chęć odegrania się lub pokazania rynkowi kto tu rządzi). (...) Czy grając w ten sposób na platformie MT4 ale na koncie w realu, mogę narazić się na dezaprobatę brokera i jakieś tam utrudnienia z jego strony? Widziałem nawet na tym forum opinie, że scalping to kiepska metoda z punktu widzenia brokera, ale z tego co wywnioskowałem to scalping uprawia się na kilku/kilkunastu lotach, czego ja nie robię. (...) Wszystko zależy od brokera i jego regulaminów. Każdy broker cechuje się w tym przypadku innymi zasadami, przez co warunki operowania w ich środowisku mogą się między sobą różnić. Wielkość lotów nie definiuje metodologii w związku z czym nie ma znaczenia czy scalper operuje 1 lotem czy 10-cioma. Jeżeli chodzi o testy strategii na demo, to wychodzi na to, że nieźle Ci idzie. Gratuluję i sukcesów w przyszłości. Share this post Link to post Share on other sites
dawson 0 Report post Posted January 18, 2012 Dzięki za odpowiedź. Oczywiście żartowałem z tym obrażaniem się, po prostu w pewnym momencie dnia maleje obrót na walucie i próby odpracowania straty trwają za długo, zatem zostawiam to na następny dzień. Generalnie to bardzo ryzykowna strategia, a stosuję ją tylko dlatego, że chwilowo mam czas siedzieć i się wgapiać w wykres. Dla kogoś, kto wchodzi w pozycje i odchodzi od kompa to chyba nie może być zbyt dochodowa metoda. Share this post Link to post Share on other sites
raposo 0 Report post Posted January 18, 2012 Brokerzy w różny sposób podchodzą do skalpingu. Brokerzy typu MM przeważnie go nie lubią ale nie wszyscy potępiają. Jedni zabezpieczają się poronionymi zapisami w regulaminach, drudzy mówią wprost, że jest to u nich zakazane, trzeci robią problemy "po cichu" by tradera zniechęcić, a czwarci mogą to po prostu "wziąć na klatę". U brokera typu ECN nie powinno być to absolutnie tępione, a wręcz przeciwnie - nawet będzie mu się to podobać ;). No ale niestety nie ma ECN z MT4. Share this post Link to post Share on other sites
dawson 0 Report post Posted January 19, 2012 Rozumiem, a to możecie mi powiedzieć na jak długo należy otwierać pozycje, żeby uniknąć takich problemów i nie dać się podciągnąć pod scalping? Zrobiłem sobie szczegółowy raport ze stycznia do tej pory i wygląda to tak: Total Trades: 153 Short Positions (won %): 86 (90.70%) Long Positions (won %): 67 (92.54%) czyli wychodzi na to, że jednak otwieram jakieś długie pozycje? Myślałem, że robię same krótkie, skoro tak na oko 98% z nich jest w trakcie jednej sesji (na 153 pozycje, mam tylko 3 ze swapem). Czy na przykład Bossa/XTB mogą mieć jakieś uwagi do takiego stylu gry? Share this post Link to post Share on other sites
raposo 0 Report post Posted January 19, 2012 Tak jak wcześniej napisałem, wszyscy brokerzy typu Market Maker (zalizca się do nich Bossa i XTB) na ogół niezbyt lubią skalperów. Wynika to z faktu, że: - otwierasz i zamykasz transakcję bardzo szybko, - w tym czasie broker może nie zdążyć zabezpieczyć się przed nią na rynku, - w konsekwencji Twój zysk to jego strata, I tu mogą być różne scenariusze o których pisałem w poprzednim poście. Przy bardzo dynamicznym skalpingu problemów nie będziesz miał u brokerów ECN, bo tam zawierasz transakcję od razu z drugą stroną rynku, a broker jest tylko pośrednikiem, który Ci ją zapewnia. Jednak na tym etapie sugerowałbym skupić się przede wszystkim na dalszej edukacji :). Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted January 19, 2012 (edited) Chyba mylisz pojęcia odnośnie krótkiej i długiej pozycji. Bo te statystyki, które wkleiłeś odnoszą się do rodzaju zajmowanych pozycji, gdzie krótka pozycja to sprzedaż, a długa to kupno. Jeżeli czas zajmowanych pozycji jest dłuższy niż 5 min, to większość brokerów raczej nie powinna robić problemów. Trzeba jednak pamiętać, że każdy broker inaczej podchodzi do tego zagadnienia w związku z czym każdy przykład należałoby analizować z osobna. Edited January 26, 2012 by Guest Share this post Link to post Share on other sites
dawson 0 Report post Posted January 19, 2012 No i wszystko jasne, jeszcze raz dzięki za wyjaśnienia. @Raposo - zgadza się, całe życie to nieustanna edukacja ;) Właśnie przedłużyłem demo o 3 miesiące. Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
chemik86 0 Report post Posted February 2, 2012 Witam wszystkich, mam następujące pytanie, czy jest ktoś w stanie dokładnie napisać czym jest scalping, kwestia jest taka, że jestem początkującym w kwesti forex-a, i szczerze przyznam, że nie do końca rozumiem to pojęcie, teorytycznie myślę, że można mówić o scalpingu gdy zawiera się bardzo dużo bardzo krótkich (w sensie czasowym oczywiście, nie mam na myśli short ;)) tranzakcji, z tym, że ile to jest "dużo", oraz jaki to czas "krótko". Jeżeli coś napisałem nie tak jak należy to najmocniej przepraszam. Z góry dzięki za pomoc. Pozdawiam. Share this post Link to post Share on other sites
raposo 0 Report post Posted February 2, 2012 chemik86 - wszystko OK, tylko cały problem polega na tym, że każdy inaczej może sobie sprecyzować takie terminy jak "bardzo", "dużo", "krótki" - tak jak zauważyłeś. Brokerzy, którzy pozwalają na skalping, nie definiują go wcale, bo po co. Ci, którzy go zabraniają, wrzucają tam takie liczby jakie im odpowiadają, a Ci, którzy nie zakazują go ale jednocześnie nie lubią, naginają zasady czystego handlu... ;) Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted February 2, 2012 Witam wszystkich,mam następujące pytanie, czy jest ktoś w stanie dokładnie napisać czym jest scalping, (...) Rzeczywiście nie ma jednej definicji scalpingu, jednak myślę, że jesteśmy w stanie wyróżnić kilka zakresów i cech jemu odpowiadających: - transakcje otwierane i zamykane w trakcie jednej sesji (często w ciągu 1-60 minut) - stosunkowo większe, niż standardowo pozycje* - wysokie koszty transakcyjne związane z częstotliwością transakcji** - częste poślizgi cenowe powodujące dodatkowe utrudnienie - poziom obronny na poziomie kilku punktów mieszczących się w przedziale 1-10 *Średnio ok. 10 razy większy lot, aniżeli przy pozycjach standardowych, gdzie SL=2% odpowiada kilkudziesięciu pipsom **Tutaj ciekawostką jest to, że standardowy broker-pośrednik, jak np. ECN lub standardowy DM działający na rynku regulowanym, chętnie przyjmowałby większe prowizje, jednak brokerzy typu MM często nie są w stanie zabezpieczyć portfela w tak krótkim czasie, co przekłada się na ich niechęć do omawianego przez nas typu transakcji Powyższe wypunktowanie jest poglądowe i może być różne w zależności od punktu widzenia. Myślę jednak, że pozwalają one w dużej mierze ułatwić ubranie w ramy omawianego zjawiska. Jeżeli komuś przyjdą do głowy dodatkowe punkty, to zachęcam do zamieszczania ich w tym wątku. Share this post Link to post Share on other sites
chemik86 0 Report post Posted February 3, 2012 Super, dzięki Waszym odpowiedzią wiem coś więcej, za co z góry dziękuje. A pytałem z tego powodu, iż jestem doś początkujący, działam na FXPRO, nie mam jeszcze jako tako wypracowanego systemu gry, a niechciałbym "zdenerwować" brokera ;). Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam. Share this post Link to post Share on other sites
raposo 0 Report post Posted February 3, 2012 FxPro to solidna i duża firma. Naprawdę trzeba się postarać by ich zdenerwować więc spokojnie ;). Z resztą mają w ofercie też konta ECN - zapraszam na stronę Forex Clubu po szczegóły. Share this post Link to post Share on other sites
chemik86 0 Report post Posted February 6, 2012 Z tą solidnością to jak najbardziej się zgadzam ;) Obsługę klienta mają na naprawdę wysokim poziomie :)). Share this post Link to post Share on other sites
wmt4 0 Report post Posted November 19, 2012 witam, a jaka jest opinia nt Admiral Mmarkets ? Handluje troche walutami na MT4 i jak dotychczas nie mam zadnych zastrzezen. pozdrawiam w. Share this post Link to post Share on other sites
alien1983 0 Report post Posted November 26, 2012 Ja też nie mam zadnych zastrzezen co do tego Brokera Forex Share this post Link to post Share on other sites