zbinow3411 0 Report post Posted July 29, 2012 Witam. Zastanawiałem się nad założeniem jednoosobowej DG i grać na rynku Forex. Czy jest tak możliwość? Co myślicie? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
4expage 0 Report post Posted November 3, 2012 Ciekawe zapytanie. Też z chęcią poznam odpowiedź. Share this post Link to post Share on other sites
mikolajdrew 0 Report post Posted November 11, 2012 Przyłączam się. zna ktoś odpowiedź? Share this post Link to post Share on other sites
ali123 0 Report post Posted November 30, 2012 nice post Share this post Link to post Share on other sites
Finansek 0 Report post Posted December 12, 2012 Oczywiście, że jest to możliwe. Zastanawia mnie tylko, jeśli ktoś będzie często ponosił straty, to może wpaść w tarapaty. Co miesiąc należy opłacać ZUS, to ok 900 zł miesięcznie, chyba że to pierwsza DG więc jest to ok. 300 zł. Share this post Link to post Share on other sites
nemesis 0 Report post Posted December 13, 2012 Z tego co ja wiem, można taką działalność prowadzić, pod warunkiem, że inwestycje na rynku nie są naszą główną działalnością. W przeciwnym wypadku trzeba mieć odpowiednie uprawnienia. Czyli prowadzisz sobie sklep z oponami, a zyski z działalności inwestujesz na Forexie i nikt nie powinien się tego przyczepić. Powyższa wiadomość jest tylko moją opinią i nie stanowi porady prawnej ani nie musi się to pokrywać z aktualną sytuacją prawną w Polsce. Share this post Link to post Share on other sites
ecfg 0 Report post Posted December 13, 2012 Mam gotowe rozwiązanie. W ramach spółki z o.o. pod fachowym traidingiem można zainwestować i spokojnie odbierać zyski. Informacje na PW Share this post Link to post Share on other sites
kiecu123 0 Report post Posted December 13, 2012 A ciekawi mnie jedno po co taka jedno osobową działalność zakładać? Żeby dodatkowo zus płacić ? Share this post Link to post Share on other sites
igoral 0 Report post Posted December 13, 2012 jesli sie rejestruje dzialalnosc gospodarcza, jednoczesnie pracujac, ma to sens. Nie placi sie skladek na ZUS, jedynie skladke zdrowotna /ktorej znaczna czesc odlicza sie od podatku/, a mozna wpuscic w koszta wydatki na szkolenia, literature, internet ,komputer itp. sam to robie i dziala. Share this post Link to post Share on other sites
igoral 0 Report post Posted December 13, 2012 Mam gotowe rozwiązanie.W ramach spółki z o.o. pod fachowym traidingiem można zainwestować i spokojnie odbierać zyski. Informacje na PW[/quote/] spolka zoo ma wade, podwojne opodatkowanie, warto wtedy polaczyc ja z komandytowa, ale to inna bajka Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted December 14, 2012 (...)spolka zoo ma wade, podwojne opodatkowanie, warto wtedy polaczyc ja z komandytowa, ale to inna bajka Tylko w sytuacji, jeżeli zyski z działalności podstawowej są wypłacane dla udziałowców. W przeciwnym razie pozostają one w spółce i są "reinwestowane", co powoduje, że brak jest podwójnego opodatkowania. Oczywiście do czasu powstania zysku na koniec danego roku (przy założeniu braku straty do odliczenia z lat poprzednich). Share this post Link to post Share on other sites