Aven 0 Report post Posted February 18, 2013 Definicja podaje: Opcja walutowa – umowa zawarta pomiędzy nabywcą (kupującym) a wystawcą (sprzedającym), według której nabywca ma prawo a nie obowiązek do kupna albo sprzedaży określonej ilości waluty. Słyszałem o transakcji, w której przedsiębiorstwa sprzedawały walutę bankowi z uwagi na spekulacje, iż jej wartość spadnie. A stało się odwrotnie. I musiały ją póżniej w określonym terminie wykupić, na czym straciły. Chodziło o transakcje opcji walutowych oczywiście. Moje pytanie brzmi: dlaczego musiały ją wykupić, skoro jak mówi definicja -jest to prawo a nie obowiązek kupna. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted February 20, 2013 Definicja podaje:Opcja walutowa – umowa zawarta pomiędzy nabywcą (kupującym) a wystawcą (sprzedającym), według której nabywca ma prawo a nie obowiązek do kupna albo sprzedaży określonej ilości waluty. Zwróć uwagę na to, że mowa jest o nabywcy opcji, a nie o wystawcy. Słyszałem o transakcji, w której przedsiębiorstwa sprzedawały walutę bankowi z uwagi na spekulacje, iż jej wartość spadnie. A stało się odwrotnie. I musiały ją później w określonym terminie wykupić, na czym straciły. Zakładam, że ta część jest dla Ciebie zrozumiała. Chodziło o transakcje opcji walutowych oczywiście. Moje pytanie brzmi: dlaczego musiały ją wykupić, skoro jak mówi definicja -jest to prawo a nie obowiązek kupna. Wracając do meritum. Sytuacja polskich przedsiębiorstw była taka, że w wielu przypadkach przyzwyczaiły się one do otrzymywania premii za wystawianie opcji, co w końcu przy zwiększonym wolumenie doprowadziło do ekstremalnych strat, gdy kurs w końcu poszedł w stronę przeciwną do zakładanej. Na przyszłość zachęcam do wykorzystania funkcji "szukaj", gdyż temat ten był już na naszym forum przerabiany i nie ma sensu powielać wątków. Dodatkowo zakładam, że definicja jest cytatem, zatem prosiłbym o podawanie źródła cytowanego tekstu. Wątki dot. omawianego zagadnienia: Opcje walutowe - ważne aspekty Opcje walutowe=upadek Share this post Link to post Share on other sites