Jump to content
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble

hhgjhgjhg

Denon

Szwajcaria jest winna

Recommended Posts

Trochę Paryża, szczypta Rzymu oraz odrobina Berlina - tak powstała Szwajcaria. Ciężko nazwać to nawet parafrazą, aczkolwiek taki wniosek można wyciągnąć przy zapoznaniu się z tekstem Marka Bieńczyka z listopadowego numeru Forbes'a. Jego felietony dotyczą oczywiście części stylu życia związanego z winami i właśnie nieco tej magii postaram się zapożyczyć przy prezentacji dosyć unikalnej oceny rynku szwajcarskich win.

Eksport wina w Szwajcarii dotyczy zaledwie 1 procenta (słownie: jeden) całej produkcji, zatem w celach degustacyjnych najlepiej jest wybrać się do źródła. Tak właśnie uczynił autor artykułu do którego po części nawiązuję niniejszym wpisem. Teksty Marka Bieńczyka, jako jednego z najbardziej poważanych przeze mnie znawców win w kraju wydają mi się znakomitym wskaźnikiem interesujących zagadnień związanych z omawianym tematem. Ważne jest jednak, aby przeprowadzić dalej swoje własne śledztwo, które wykaże lub nie - zbieżność analizy dokonanej przez profesjonalistę z naszą własną.

Zaawansowanych opracowań na temat win szwajcarskich raczej próżno szukać na łamach rodzimych serwisów branżowych czy specjalistycznych blogów. Jeżeli natomiast już natknie się na jakiekolwiek informacje, to dosyć często wymienianym szczepem, należącym do szlachetnej siódemki jest pinot noir z win czerwonych. Dużo częściej natomiast pisze się o regionalnych mieszankach w których bardzo ciężko jest odgadnąć dominujący bukiet, gdzie najczęściej przeważającym jest aromat ciemnych owoców. Wielokrotnie wymienianym kantonie Valais uprawiane są nie tylko najlepsze odmiany – co też potwierdził rzeczony znawca – ale również oferta polskich sklepów internetowych, które udało mi się przeglądnąć ogranicza się głównie do tej terytorialnej jednostki administracyjnej Szwajcarii.

Osobiście przy okazji akcentu Valais, gdzie podobno od lodowca w pobliżu Oberwaldu zawiewa chłodny powiew wiatru nadający gronom akcentu - mam ochotę na czerwone wino wytrawne z kolekcji Chandra Kurt ze szczepu Humage Rogue. Ceny hurtowe roczników 2011-2012 oscylują między 60 a 80zł za butelkę, aby już przy roczniku 2010 osiągnąć cenę w okolicach 150zł za 750ml zamknięte w stylowym szkle. Taką też cenę znalazłem w jednym z sieciowych sklepów, jednak muszę jeszcze dowiedzieć się o jakim roczniku mowa. Ewentualna degustacja będzie idealną sposobnością do uzupełnienia niniejszego wpisu, gdzie możliwe będzie podzielenie się doznaniami. W końcu w temacie win nie teoria, a właśnie doznania są najważniejsze.

Jako ciekawostkę warto dodać, że aktualny mistrz świata sommelierów Paolo Basso posiada szwajcarsko-włoskie korzenie, co pozwala wysnuć naturalny wniosek, iż Szwajcarska Organizacja Peofesjonalnych Sommelierów (ang. Association Suisse Sommeliers Professionnels) do których należy Paolo jest w stanie wykreować nawet najbardziej wymagające podniebienie na kuli ziemskiej. Swoje zainteresowanie winem ów mistrz zawdzięcza wieloletniej pracy w hotelach i restauracjach, co z kolei zgodne było z jego hotelarskim wykształceniem do którego dodatkiem była praca w miejscach, których kuchnia nagradzana była gwiazdkami Michelin.

Ostatecznie podróż w szwajcarskie rejony winiarstwa, to sposób na odkrycie wyjątkowych smaków, których próżno szukać w innych zakątkach globu. Prawdopodobnie należałoby zacząć odwrotnie – od pozycji trochę bardziej tradycyjnych. Na szczęście smakowanie życia, to sprawa na tyle osobista, że tylko my sami możemy decydować o kolejności z jaką zdecydujemy się realizować kolejne cele naszej podróży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wcześniej nawet nie wiedziałem, że istnieją wina szwajcarskie. Jak dużo swoich win eksportują?

Pierwsze zdanie drugiego akapitu dokładnie odpowiada na zadane pytanie. W takich przypadkach niezbędne jest zacytowanie samego siebie ;-)

(...) Eksport wina w Szwajcarii dotyczy zaledwie 1 procenta (słownie: jeden) całej produkcji, zatem w celach degustacyjnych najlepiej jest wybrać się do źródła. (...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now

×
×
  • Create New...