orzel33321 0 Report post Posted August 13, 2010 Prosił bym o odpowiedzi doświadczonych graczy Do tej pory grałem na wszystkich parach walutowych i jakiego systemu bym nie testował same wtopy .Trzymam się konsekwentnie reguł systemu i cały czas na minusie . Dziś postanowiłem zawężyć analizę do samych par Majors a może raczej skupić się na tylko jednej parze i na niej testować system? Nie wiem gdzie popełniam błąd (ale muszę go znaleźć i lecieć dalej z koksem) może za dużo walut biorę pod analizę? Na razie to mi tylko do głowy przychodzi bo nie zagłębiałem się jeszcze w tym temacie. Share this post Link to post Share on other sites
jasonbourne 0 Report post Posted August 13, 2010 Trzymam się konsekwentnie reguł systemu i cały czas na minusie . Ile czasu byłeś na minusie? Ile zrobiłeś w tym czasie transakcji? Share this post Link to post Share on other sites
orzel33321 0 Report post Posted August 13, 2010 byłem na -300 zacząłem tak na poważnie konsekwentnie grac i przez pierwszy tydzień wyszyłem na plus 50 PLN (nie lubię liczyć w pipach) i myślałem że już wiem o co kaman żeby się konsekwentnie trzymać swojego systemu itp. i będzie na plusie . Następny tydzień 19 transakcji pod rząd na SL Razem 37 transakcji: 11 zyskownych reszta jak widać... (i system stworzony pod siebie) o reszcie systemów które testowałem nie będę pisał bo się nie trzymałem się ich reguł po prostu i były one czyjeś Share this post Link to post Share on other sites
jasonbourne 0 Report post Posted August 13, 2010 Następny tydzień 19 transakcji pod rząd na SL To jednak trochę za dużo. Problem nie polega raczej na doborze i ilości par, ale na błędnym ustawianiu SL. Może jest po prostu za mały? Share this post Link to post Share on other sites
orzel33321 0 Report post Posted August 13, 2010 o tym nie pomyślałem.. przemyślałem co napisałeś i wnioski wyciągam: zawsze wąski SL ustawiam i oczywiście go zwiększę :) hmm i pytanie SL ustawiać psychologicznie pod/nad ostatnim dołkiem/szczytem czy raczej dobrać sztywne np. 30 pips na pozycję ? Share this post Link to post Share on other sites
jasonbourne 0 Report post Posted August 14, 2010 hmm i pytanie SL ustawiać psychologicznie pod/nad ostatnim dołkiem/szczytem czy raczej dobrać sztywne np. 30 pips na pozycję ? Moim zdaniem, obydwa rozwiązania są złe. Chyba jednak trzeba się trochę bardziej wysilić. Ale to tylko moje zdanie. Poza tym, zwiększając SL, zmniejszasz R (TP/SL), czyli tak naprawdę zmieniasz cały system, warto wziąć pod uwagę. Share this post Link to post Share on other sites
Denon 11 Report post Posted August 14, 2010 @orzel33321 Jason dobrze Ci radzi. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest, gdy zarówno SL jak i TP wynikają z aktualnie panującej sytuacji na rynku. Oczywiście można ustalić pewną stałą wartość, lecz nie powinna ona być "brana z powietrza" - musi wynikać z analiz, obliczeń, zakresów, zamienności rynku czy osiąganych w przeszłości wyników (ewentualnie backtestów). Tylko wtedy ma to jakikolwiek sens. Share this post Link to post Share on other sites
jasonbourne 0 Report post Posted August 14, 2010 Ustawianie TP i SL to w zasadzie temat na książkę, ale poniżej kilka krótkich uwag z mojej strony. Może coś pomogą. 1)TP i SL to w zasadzie istota systemu. Wbrew pozorom, to właśnie te ustawianie decydują o sukcesie/porażce, a nie jakieś kosmiczne super skuteczne wejścia. 2) TP i SL wynikają z koncepcji, którą wybraliśmy. Powyżej pewnego poziomu zrozumienia danej strategii jest relatywnie łatwo znaleźć dobre parametry TP,SL. 3) Wydaje się, że TP/SL powinien wynosić przynajmniej 3-5, choć to już zależy do koncepcji. 4) Należy ustawiać je w miarę oryginalnie, nietypowo, aby uniknąć "czyszczenia stopów". SL ustawiony w miejscu "gdzie wszyscy mają SL" będzie regularnie odpalany. Nawet częściej niż "błądzenie losowe" i nie ma w tym nic dziwnego. 5) Nikt Ci nie powie gdzie dokładnie ustawić SL i TP. Sam musisz do tego dojść. Share this post Link to post Share on other sites
orzel33321 0 Report post Posted August 15, 2010 4) Należy ustawiać je w miarę oryginalnie, nietypowo, aby uniknąć "czyszczenia stopów". SL ustawiony w miejscu "gdzie wszyscy mają SL" będzie regularnie odpalany. Nawet częściej niż "błądzenie losowe" i nie ma w tym nic dziwnego. i tu u mnie jest pies pogrzebany. To mnie czeka sporo zabawy z dobraniem odpowiednich ustawień. dzięki za wskazówki. bardzo mi pomogłeś ! Share this post Link to post Share on other sites